R-net lijn 300 is het hoogwaardige openbaar vervoersnetwerk in de Randstad waarbij het kwaliteits-, betrouwbaarheids- en veiligheidsgevoel van de reiziger centraal staat. De haltes zijn ruim opgezet en mooi, strak vormgegeven. Helaas is de eerste graffiti al gesignaleerd en ligt de grond bezaaid met kauwgom en peuken. Uit onderzoek blijkt dat zwerfafval vaak wordt veroorzaakt door onbewust gedrag. Daarom start Stichting Nederland Schoon samen met de provincie Noord Holland, Schoonmaakbedrijf Succes, Connexxion en TU Eindhoven een pilot om het onbewuste gedrag van de busreiziger in kaart te brengen.
BUTZ is 'Baanbreker' op HorecaExpo 2011 De revolutionaire BUTZ wegwerpasbak is door de jury van HorecaExpo 2011 verkozen als één van de trendsettende 'Baanbrekers' van de editie 2011. De jury loofde de wegwerpasbak als oplossing voor het peukenprobleem aan horecazaken, bedrijven en openbare gebouwen, maar ook voor de snelle en hygiënische vervanging, lage kostprijs en vele toepassingsmogelijkheden.
4,5 biljoen sigarettenpeuken vervuilen aarde jaarlijks Ze lijken klein en onschuldig, maar sigarettenpeuken zijn hardnekkig zwerfvuil vol giftige stoffen. Toch schieten de overheid en de industrie niet in actie. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft berekend dat 80 procent van alle sigarettenpeuken in het wild belandt. Dat zijn er 4,5 biljoen per jaar. Die sigarettenfilters zijn allesbehalve biologisch afbreekbaar. Ze bestaan uit plastic, dat in de oceaan verweert tot minuscule snippertjes die in de magen van vissen, vogels en zeezoogdieren terechtkomen.
Weggooigedrag van rokers - Peuken op straat is het directe gevolg van rokers die hun sigaret tijdens of na het roken achteloos weggooien. Een lege sigarettendoos maakt daarbij een wezenlijk grotere kans om in een afvalbak te belanden dan een peuk. Sigarettenpeuken kom je overal tegen. Zij zijn onderdeel geworden van ons straatbeeld. Hoe komt het dat rokers hun afval en met name peuken zo makkelijk en massaal op straat gooien?