Wat is het probleem met peuken?
Sigarettenpeuken worden door rokers vaak onbewust op de grond gegooid, gemiddeld 6 a 7 per dag, 2.500 per jaar. Dit komt omdat er voor hen onvoldoende gelegenheid is zich snel te ontdoen van hun (brandende) sigarettenpeuk. In Nederland worden jaarlijks naar schatting 9 miljard sigarettenpeuken op straat of in de natuur weggegooid.

Rokers zijn zich er onvoldoende van bewust dat sigarettenpeuken schadelijk zijn voor het milieu en dat het zwerfafval is. Sigarettenpeuken zorgen voor ergernis en overlast en zijn schadelijk voor het milieu omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. De natuur heeft twee tot twaalf jaar nodig om een sigarettenpeuk 'af te breken'. Een sigarettenpeuk vervuilt ongeveer 8 liter water. Daarnaast zien kinderen tot 4 jaar en vogels en vissen de sigarettenpeuken voor voedsel aan. Dan hebben we het nog niet over de moeite en kosten voor het opruimen van sigarettenpeuken door gemeentes en organisaties en het 'onfrisse' beeld dat ontstaat door sigarettenpeuken op straat en in de natuur.
Wie is Barkadera?
Onder het motto: 'de wereld is geen asbak...' levert Barkadera sinds 2009 innovatieve alternatieven voor het op de grond gooien van peuken, zonder direct winstoogmerk, aan organisaties die verantwoord ondernemen en aan milieubewuste rokers. Onze campagne-posters, T-shirts, polo's, caps en ander campagne materiaal zet mensen aan het denken over de vervuiling die ontstaat door het op de grond gooien van peuken.

In sommige gevallen is het gewenst een kleinschalige campagne te voeren om rokende collega's, gasten en passanten bewust te maken van hun weggooi gedrag. Barkadera kan in die gevallen assisteren bij het uitvoeren van de campagne en het leveren van campagne materiaal.
De mensen achter Barkadera...
Marion van der Knaap (marion.vanderknaap@barkadera.nl) en Hans de Bruin (hans.debruin@barkadera.nl). Als liefhebbers van de natuur met begrip voor het feit dat rokers onbewust hun peuken op de grond gooien zijn we op het idee gekomen om Barkadera Personal Ashtrays en Butzbin Disposable Ashtrays op te richten zonder direct winstoogmerk. We willen de aanschafdrempel zo laag mogelijk maken voor organisaties die verantwoord ondernemen en rokers die milieubewust willen roken.
Wat willen wij bereiken?
Barkadera moedigt organisaties die verantwoord ondernemen en milieubewuste rokers aan om iets aan het probleem te doen door de innovatieve alternatieven voor het op de grond gooien van peuken van Barkadera te gebruiken, uit te delen of te verkopen.

Een Butzbin is een gesloten aluminium wegwerpasbak die ongeveer 200 peuken kan bevatten en idealiter dagelijks wordt vervangen. Dit gaat snel en hygiënisch, zonder gereedschap of sleutel. Een Butzbin wegwerpasbak zorgt voor een schonere, aangenamere omgeving én besparing op schoonmaakkosten. Een ButzBin leidt tot minder peuken op de grond.